Start
Marokko
Westelijke Sahara
MauretaniŽ
Mali
Senegal
Gambia

Hartstikke dood
Dieren
Sandboarden

nov 2005
willem@banjul.nl

Door de Westelijke Sahara

Dit kale stuk woestenij zorgt al jaren voor geruzie in de regio. Zowel Marokko, Mauretanie als de lokale afscheidingsbeweging Polisario willen het hebben. Nu is Marokko het rijkst en dus besloten ze enige jaren terug dat Marokkanen geen belasting meer hoefden te betalen als ze naar dit gebied zouden verhuizen. Er kwam een volksverhuizing op gang en momenteel gedoogt het merendeel van de wereld de Westelijke Sahara als onderdeel van Marokko. Alleen de Afrikaanse Unie, Mauretanie en Polisario ondernemen incidenteel actie. Dankzij deze stille oorlog ligt het in dit gebied en vooral op de grenzen met Mauretanie vol met landmijnen...

kasbah

Weer een (verlaten?) Kasbah in de verte. Wat een hoop kahliefs woonden hier vroeger!

rivierbedding

De meeste rivierbeddingen staan droog (boven) maar toch zijn deze dalen hier vaak vruchtbaar genoeg voor de verbouw van dadelpalmen (onder). Rechts kun je goed zien hoe de rivier tussen de bergen slingert.

dadelpalm uitgedroogde willem

D..d...d...dorrsst!

libido mannetje

Deze geluks-Juju zorgde ervoor dat de Defender de reis zonder pech heeft doorstaan.

uitzicht uit auto marcel lust geen groente kamelen steken over voeten luchten
dorpsstraatje met ezels

Op wonderbaarlijke wijze hebben we nauwelijks ezels aangereden...

uitzicht uit berg lian met dadel uitzicht auto 2

Dit is de kustweg in de W-Sahara, rechts zie je de Atlantische Oceaan. Het uitzicht verandert 800km (twee dagen lang) nauwelijks, afgezien van wat roestige scheepswrakken in zee.

lian tandpasta vn auto

In Layounne stikt het van de splinternieuwe VN terreinwagens, de meeste geparkeerd voor het duurste hotel van de stad. Later kopen we een krant en blijkt dat de asielzoekers die in Marokko over de hekken probeerden te klimmen, zijn gedeporteerd per vrachtwagen naar een concentratiekamp hier in de buurt. Marokko wil duidelijk niet voor de opvang betalen (volgens een van de Afrikanen kregen ze dagenlang niet te eten) en de VN is hier nu waarschijnlijk om voedsel te brengen.

poort layounne

Toegangspoort en muren, die Mauretanen met kalashnikovs op afstand moeten houden en tevens zand(stormen) uit de stad weren.

nieuwbouwwijk

Dit soort nieuwbouwwijkjes kom je vaker tegen. Gek genoeg lijken ze overal leeg te staan. Zijn de Marokkanen toch niet zo happig om in een Vinex wijk in een mijnenveld te gaan wonen?

wit zand overal
Vorige -- Volgende