Start
Marokko
Westelijke Sahara
MauretaniŽ
Mali
Senegal
Gambia

Hartstikke dood
Dieren
Sandboarden

nov 2005
willem@banjul.nl

De dood

Groene vissekop
Vliegende leguaan

In Nouadibhou liggen nog meer schatten voor het oprapen. Hier heb ik een mooie pijlstaartrog gevonden (rechts, onder). Zie je die tanden? En ik heb die beesten nog lopen aaien in het Dolfinarium.

Roggesnuit

Een schilderij uit het museum van Kachikally, Banjul, Gambia met een overlijdensritueel van de Wollof stam, waarbij men het bloed uit het lichaam laat lopen om zo te kunnen mummificeren. Deze vrolijke handelingen worden muzikaal ondersteund met speciale begrafenis-djembe-trommels.

Schilderij

De dood is overal; maar in Afrika kom je hem gewoon wat vaker tegen. Een vissenkop in de haven van Nouadibhou (Mauretanie) in een plas van algen en accuzuur. De vis wordt hier direct verwerkt bij aankomst van de houten vissersbootjes tegen de avond. De haven zit dan vol met koppen-snellende vissersvrouwen en zie hier het resultaat (boven en onder). Een platgeslagen dooie leguaan brengt geluk volgens de Marokkanen in Marrakech. Na een uur of 22:00 barst het op het Jam el Fna plein van de kwakzalvers die op een kleedje hun poedertjes en libido versterkende struisvogeleieren trachten te slijten (links).

vissenkoppenkerkhof

Tja, het is niet het vrolijkste beeld. Vooral in zuid Mauretanie liggen hele kuddes dooie beesten langs de weg, wisselend van zojuist aangereden tot opgezwollen karkassen tot vergeelde botten. Koeien, schapen, ezels, paarden, geiten, honden. Het vreemde is dat de bevolking hier niets mee doet, want gezond kan het niet zijn om door deze lucht te rijden. Men eet ze ook niet op, omdat het dier in kwestie niet halal geslacht is (tenzij hij juist met zijn kop naar Mekka stond, niet op slag kassie wijlen maar langzaam doodbloedde, en er bovendien een priester in de buurt was die juist een gebed voordroeg).

Paardenlijk Paardenkop Slakken Kerkhof in de woestijn
Paardenkop Paardenlijk

Zeeslakken met schelp in Noudibhou. Er liggen tienduizenden van deze schelpen aan zee en door het hele land vind je ze terug als asbak (links). Op aandringen van Lian geef ik de Baracude een kusje (onder).

De 7e heiligee stad van de Islam, Cinguetti, is inmiddels een spookstad geworden. De woestijnduinen eromheen liggen bezaaid met de resten van wat ooit een van de grootste veestapels van de regio was (links). In Nouakchott, de hoofdstad van Mauritania, vormt deze schapekop een vreemde uitzondering op de kleurige lapjesmarkt. Wie er trek heeft mag een stukje afsnijden.

Schapekop

En dan de ultieme dood-foto: als je zelf het loodje hebt gelegd op een uitgedroogde rivierbedding ten zuiden van het Atlas gebergte....

Willem in greppel
Vorige -- Volgende